Táplálkozás és egészség

Ma már szinte megszámlálhatatlan helyen és fórumon lehet olvasni, hallani a fent említett témáról. Miért foglalkozik akkor ezzel a témával a Mellékhatásklinika is?

Az ok kézenfekvő, orvos végzettségemnél fogva számos tanácsadásra jövő kliensem tesz fel táplálkozással kapcsolatos kérdéseket nekem. Ez az évek során arra vitt, hogy behatóbban foglalkozzam ezzel a témával is. Nem fogok itt arról beszélni, hogy a feldolgozott és élelmiszernek csúfolt fogyasztási cikkek mennyire testidegenek a szervezetünknek, erre is számos fórumon, cikkben, könyvben rá lehet bukkanni. De az aktuálisan hozzám fordulóknak – ha kérdezik, ha nem – kötelességemnek érzem, hogy információt adjak és kérjek azzal kapcsolatban, mivel táplálják a testüket.

Ennek oka, hogy az egyes, szervezetbe jutó és ott jelenlévő, felhalmozódó anyagok, vegyületek, élőlények (pl. gombák) sokszor olyan hatással bírnak, melyek befolyásolják a testi és lelki egészséget. Egyes anyagok – vitaminok, nyomelemek – hiánya is hasonló hatással bír. És lehet, hogy nem árulok el titkot, ha elmondom, nagyon sokszor negatívan ez a befolyás. Pl. egy „hiperaktív” gyereknél már azzal is sokat el lehet érni, ha az édességet megvonják tőle és B-vitamint kap.

Ezen kívül a szervezetünk savasságának és lúgosságának aránya (pH-ja) számos közérzeti és egyészségi problémára választ ad. A szervezet számára „állandó ügyeletet” jelent a lúgos állapot fenntartása, sokszor a „bármi áron” elv érvényesül. Teszi ezt testünk azért, mert ez a lúgos kémhatás az, ami a szervezetünk nagy része számára az optimális működést biztosítja. Ebből ered, hogy érdemes a szervezetünknek ezt a folyamatos lúgosító munkát megkönnyíteni, mert nagyon meghálálja. Kevésbé leszünk betegek, szebb lesz a bőrünk, lassabban öregszünk, jobb lesz az erőnléti állapotunk, pozitívan befolyásolja a hangulatunkat is, ha ezt a segítséget megadjuk a testünknek, hogy csak a legáltalánosabb dolgokat említsem.

A szervezetünk lúgos állapotának megsegítését leginkább a minél több nyers állapotban lévő, átalakítatlan étel fogyasztásával tudjuk elérni. Ezért érdemes sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, de azért valljuk be, ez akár unalmas is lehet egy bizonyos mennyiség és idő után. Ma már szerencsére Magyarországon is van egy olyan lelkes csapat, akik az ételeket úgy készítik el, hogy ez a gyógyító, karbantartó lúgosságuk megmarad. És nem fantáziátlan salátákra érdemes gondolni, hanem csodás, ízletes, esztétikus ételfogásokra. Mindez pedig már meg is rendelhető. Erről bővebben a Nyersétel Akadémia oldalán olvashatnak.