Módszereink

A Mellékhatásklinika módszerei főként a homeopátiára és egyéb, az ember testi-lelki immunitását és jóllétét segítő módszerekre épülnek. (Önismereti, életvezetési, táplálkozási tanácsadás.)

Miért elsősorban a homeopátia?

Mert ez az a gyógymód, amivel a szervezet öngyógyító képességeit tudjuk serkenteni és erősíteni. Méghozzá specifikusan, az adott tünetnek – legyen az akár testi vagy lelki tünet – megfelelően. A probléma lehet betegség, vagy mellékhatás, a homeopátiás hatás nem válogat, hanem működik. A hagyományos gyógyszereknek van erőteljes és direkt hatása, adott dózisban pl. mg-ban kell adagolni, ezért van mellékhatása is, ami nem más, mint szintén egy hatás, csak épp a nemkívánatos fajtából. Ez nem jelenti azt, hogy az adott terápia nem lenne hatásos vagy szükséges, egyszerűen csak kellemetlen, zavaró, fájdalmas, esetenként a további rendeződést is megakadályozó ún. mellékhatás jelenhet meg.

A homeopátia épp ebben tud segíteni, azaz azokat a mellékhatásokat csökkentheti és esetenként szüntetheti meg, melyek az egyensúlyba hozást zavarják, a befejezését akadályozzák, a kliens együttműködését, az ún. kooperációs készségét rontják. Ezen kívül a mellékhatások egy részének megjelenését is megakadályozhatja, azaz preventív – megelőző hatása is lehet.

A homeopátia hatása pedig épp annak a saját önregeneráló képességnek a felerősítése, ami esetleg a hagyományos gyógyszeres kezelések alkalmával zavart szenved, és egyben egyes mellékhatások tüneteit is okozhatja.

Mit jelent ez?

Vegyünk egy példát! Valakinek van egy felsőlégúti fertőzése – baktériumok okozta torokgyulladása – és antibiotikumot kap rá. Ez a gyógyszer – ha a megfelelőt kapta az illető – elpusztítja a torkában megtelepedett baktériumokat, nem az illető kliens immunitása gyűri le ezeket a kórokozókat, hanem a gyógyszer, a baktériumok elpusztítására kifejlesztett antibiotikum. Ez olyan, mintha Ön (csak gondolatban) elhatározná, végig akarja futni a marathoni távot, egy éve van a felkészülésre. Jelentkezik két edző, aki vállalja azt, hogy felkészítik Önt ez alatt az év alatt. Az egyik edző egy pontosan kidolgozott edzéstervet készít, az Ön egyéniségének, testi kondíciójának, sportolói előéletének ismerete alapján, hónapról hónapra lebontva. A másik edző azt ígéri, hogy Önnek semmit sem kell csinálnia, elég, ha majd a rajtnál Ön beleül egy tolókocsiba és ez a másik „edző” majd végigtolja a marathoni távon. Ön melyik edzőt választaná?

A kérdés persze csak képzeletbeli és nem is arról van szó, hogy ne lenne szükség hagyományos gyógyszerekre, pl. antibiotikumokra, hisz ezek megjelenése előtt sokan haltak meg olyan fertőző betegségekben, amikből ma már meggyógyulnak, pont ezen gyógyszerek segítségével. Viszont pl. a túlzott antibiotikum használat épp az immunitás folyamatos edzése és így erősen tartása ellen hat. Azaz fogékonyabbá tesz bennünket a fertőzésekre és egyben a sokat emlegetett és egyre magasabb halálozást okozó antibiotikum rezisztenciáért is felelős.

A homeopátia ezzel szemben az immunitás specifikus fejlesztésével pont ezt a természetes védekező rendszert erősíti és ébreszti fel, az öngyógyító képességeket, sejtszinten és az egész szervezet szintjén.

Ezen kívül – ha maradunk a baktériumok okozta fertőzéseknél – előfordul, hogy nem kerülhető el az antibiotikum alkalmazása. Ekkor a homeopátia az adott antibiotikum kezelés alatt is alkalmazható, szelíd gyógymódként sok mellékhatást kivédhet és – a gyógyszer hatását nem csökkentve – erősíti a szervezetet a betegséggel való küzdelemben. A baktériumellenes gyógyszer adásának befejeztével pedig segít visszarendezni a szervezet védekezőképességét.

Gyakori kérdések

A homeopátia azzal, hogy a mellékhatásokat csökkentheti és megszüntetheti, nem csökkenti-e az alkalmazott hagyományos gyógyszer hatását is?

Nem, a homeopátiának nincs semmiféle ilyen hatása, teljesen más elven működik, a szervezet öngyógyító képességének serkentése nem befolyásolja azt a hatást, ami miatt a hagyományos gyógyszert alkalmazzák. Sőt adott esetben olyan állapotba hozhatja a legyengült szervezetet, hogy az egyébként megterhelő hagyományos kezelés, (pl. kemoterápia vagy szükséges műtét) elvégezhető lesz, holott eredetileg ezt a kliens rossz állapota nem tette volna lehetővé.

Mely állapotokban és mely gyógyszerek, kezelések mellékhatásainak egyensúlyba hozására alkalmas a homeopátia?

A „Homeopátia” oldalon ezt is megtalálja.

Milyen gyógyszerek a homeopátiás gyógyszerek?

A homeopátia elvén működő és homeopátiás gyógyszergyárakban készített gyógyszerekről van szó, melyeket magyar gyógyszerhatóság, az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyével hoztak forgalomba ugyanúgy, mint minden más egyéb Magyarországon kapható gyógyszert. Növényi, ásványi és állati alapanyagok felhasználásával készülnek ezek a gyógyszerek.

Hol kaphatóak ezek a gyógyszerek?

A legtöbb patikában kaphatók ezek a gyógyszerek. Ahol bővebb választék van és azonnal a rendelkezésre állnak ezek a szerek, azok a homeopátiás patikák. Ezek a patikák a hagyományos gyógyszerek nagy választéka mellett arra is berendezkedtek, hogy a speciális homeopátiás szerekből is a legszélesebb igényeket is ki tudják elégíteni, és adott esetben tanácsot is tudnak adni a homeopátiában képzett gyógyszerészek. Természetesen ez a tanácsadás nem írhatja felül azt a tanácsot, amit az illető páciens a kezelőorvosától kapott.

Mely egyéb módszerek és gyógymódok azok, melyeket a Mellékhatásklinikán alkalmaznak?

A Mellékhatásklinikán nem csupán testi, de lelki problémákkal is foglalkozunk. Mivel a betegségek megoldása és a betegséggel való szembesülés során a gyógyulni vágyó ember sokféle lelki folyamaton megy át, ebben is szükség van sok esetben segítségre. Ha pl. komoly betegségről van szó, pl. daganatot állapítanak meg valakinél, sokan eltérően reagálnak erre. Nem titok, hogy nagyban befolyásolja a betegség kimenetelét, a gyógyulás esélyét is az, hogy a tudati, lelki hozzáállás egy ilyen betegséghez milyen. Hogy ezt a lelki folyamatot, ami több lépcsőből áll, valaki végig tudja csinálni és ne akadjon el benne, legtöbbször nagyon nehéz egyedül végigjárni és a hozzátartozóktól is sok energiát, erőt igényel. Ebben is tudunk segíteni, önismereti és életvezetési tanácsadással. De természetesen nem kell ilyen súlyos betegség ahhoz, ha valaki szeretné megtudni, mi lehet a lelki oka esetleges visszatérő, vagy régóta fennálló betegségének. Hogy mely problémáknál érdemes az önismereti és életvezetési tanácsadást igénybe venni, arról ide kattintva olvashat. A Mellékhatásklinikán ezen kívül a táplálkozással kapcsolatban is hatékony segítséget kap aki megkeres bennünket.