Önismereti tréningek

Ma már több, jobbára értékesítéssel is foglalkozó vállalatnál képzett, az eladásban alapos jártassággal rendelkező csapat dolgozik együtt. Ha a cég felépítése olyan, hogy az értékesítést előkészítő telefonos háttértől a kiszállítással foglalkozó csoporton át és az irodai „backoffice” is valójában a területen dolgozó üzletkötő munkáját segíti, akkor ezek az emberek is erőteljesen részt vesznek az értékesítés folyamatában. Ez azt jelenti, hogy ki vannak téve azoknak a frusztrációknak, kudarcélményeknek is, amelyek a professzionális eladás velejárói.

Az új ügyfelek felkutatása vagy a meglévőkkel való kapcsolat további mélyítése és a nyélbe üthető üzletek lebonyolítása számos kihívást hoz az értékesítéssel foglalkozók (és az őket segítő háttéremberek) mindennapjaiba. Rajtuk kívül a stratégiával és vezetéssel foglalkozóknak is szembe kell nézniük a tervek megvalósításának izgalmaival és végső soron az abszolút felelősség terhével.

Azaz az értékesítési folyamat egy „emberpróbáló üzemmód”, minden résztvevő számára. Ebben az emberi psziché, a fizikai teljesítőképesség, a felkészültség, az aktuális lelkiállapot egyszerre segítségére lehetnek vagy gátolhatják a sikerre áhító embert.

Mit tudnak hozzátenni az önismereti tréningek egy ilyen képzett csapathoz?

Ehhez „pszichologizáljunk” kicsit! Azt mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az embertársinkkal való kommunikáció számos öröm forrása lehet és egyben számos buktatót is rejthet. Ennek a kommunikációnak egyik igen intenzív formája az értékesítői tevékenység, amelyben ha bevallja valaki, ha nem, erőteljes visszajelzést, tükröt kap a saját hatásáról, ahogyan embertársaira hat.

És innen indul a „lélekbúvárság”!

  • Hajlandók vagyunk-e észrevenni a kapott visszajelzéseket?
  • Mennyire vagyunk tudatában annak, mi a mi saját „részességünk” egy adott helyzet, állapot kialakulásának?
  • Életünk folyamán milyen helyzetekben találjuk szembe magunkat újra és újra hasonló szituációkkal?
  • Melyek azok a helyzetek, amelyektől tartunk és miért?
  • Milyen típusú emberek azok, akikkel könnyebben szót értünk és kikkel jelent ez kihívást?
  • Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk, némi élettapasztalatra és önkritikai, ún önreflexiós képességre van szükségünk. Ezekkel a kérdésekkel szembesülni sokszor nem mást jelent, mint szembesülni saját „démonainkkal”.

Abban tudnak segíteni az általunk folytatott önismereti tréningek, hogy a résztvevő a számára problémás helyzetekkel felelősen tudjon bánni azáltal, hogy tisztába kerül azzal, személyisége milyen tartalékokat nem használt még ki és milyen területeken van szüksége erősítésre, esetleges felismerésekre, korrekcióra.